قرائت جدید قرآن از نگاهی دیگر

پدیدآورجعفر نکونام

نشریهصحیفه مبین

تاریخ انتشار1389/02/19

منبع مقاله

share 2035 بازدید
قرائت جدید قرآن از نگاهی دیگر

جعفر نکونام
اقتراح

پیش‏تر در سرمقاله‏ای از قرائت جدید قرآن به معنای فهم جدید از قرآن سخن رفت(1) و در آن گفته شد که قرائت جدید قرآن به معنای تطبیق مصادیق عصری بر آن و استنباط احکام مناسب مقتضیات عصر از آن حقیقتی انکارناپذیر است و اینک این موضوع از نگاهی دیگر مورد بررسی قرار می‏گیرد.
چنان که در آن سرمقاله آمد، لزوم تغییر در قرائت قرآن می‏تواند مبتنی بر پیش‏فرض‏های متعدّدی باشد. یکی از پیش‏فرض‏هایی که در آن بررسی شد، این بود که قرآن برای عصر و نسل معیّنی نازل شده است که با موضوعات خاص و شرایط ویژه‏ای مواجه بوده‏اند ؛ امّا اکنون برخی از آن موضوعات و شرایط تغییر کرده است ؛ لذا آیات مربوط نمی‏تواند برای زمان حاضر و نسل کنونی سخن و کارآیی داشته باشد.
پیش‏فرضی که در این سرمقاله بررسی می‏شود، این است که فهم قرآن ثابت نیست و بسته به اشخاص و اعصار و جوامع، فهم‏های متنوّع و متکثّر می‏توان داشت و همه‏یِ این معانی نیز از قرآن بر می‏آید.
برای نقد این معنا لازم است که اقسام معانی قرآن را برشمرد و بررسی کرد که در هر قسم تا کجا تنوّع و تکثّر معنا ممکن است.
به نظر می‏رسد، معانی منسوب به قرآن از سه قسم بیرون نیست: آن معانی یا مراد مستقیم خداوند است یا لوازم آن معانی است؛ اعم از لازم بیّن و غیر بیّن، و یا اشارات است که عبارت است از معانی تداعی شونده بر اثر انضمام اطّلاعات بیرون از قرآن به قرآن.

1. در ناحیه‏یِ مراد

می‏توان تصوّر کرد که الفاظ قرآن به منزله‏یِ ظروف خالی‏اند که ذهن، آن‏ها را از معنا پر می‏کند؛ امّا اگر چه این ظروف خالی‏اند؛ لکن:
اوّلاً آن‏ها مظروف خاصّی را می‏پذیرند: همان طور که برای مثال در کوزه جز آن‏چه را که بتوان از آن خارج کرد، نمی‏توان ریخت، در ظرف الفاظ نیز هر معنایی را نمی‏توان وارد کرد؛
ثانیاً ظروف الفاظ مانند ظروف مادی برای معانی خاصّی ساخته شده‏اند: برای مثال در کوزه می‏توان هر جسم مایع یا جامد ریگ‏مانندی را ریخت؛ ولی کوزه برای آب ساخته شده‏است و آب برای آن مناسبت دارد. الفاظ نیز برای معانی ویژه‏ای وضع شده‏اند و برای همان معانی تناسب دارند؛
ثالثاً ظروف الفاظی که برای معانی متفاوتی تناسب دارند، وقتی که در بافت ویژه‏ای قرار می‏گیرند، تنها معنای مناسب آن بافت را برمی‏تابند: چنان که برخی از ظروفی که کاربرد مشترکی دارند، وقتی در محیط خاصّی قرار می‏گیرند، فقط برای یک کار تناسب دارند؛ برای مثال در بشقاب هم می‏توان برنج خام ریخت و برنج پخته؛ امّا وقتی در سفره‏یِ غذا قرار می‏گیرد، برای برنج پخته تناسب و اقتضا دارد. ظرف الفاظ نیز همین طور است.
بنابراین هم چنان که هیأت ظروف و نیز محلّ استفاده از آن‏ها نوع محتوای ظروف را معیّن می‏سازد، خصوصیّات فردی و محیطی الفاظ نیز محتوای ویژه و مناسب آن‏ها را تحدید و مشخّص می‏کند؛ براین اساس هر لفظی با عنایت به خصوصیّات فردی و محیطی‏اش تنها یک معنا را برمی‏تابد.
تعدّد معنای مراد برای یک لفظ بر اثر جهل به یک یا چند خصوصیّت لفظ و به تعبیر دیگر بر اثر جهل به یک یا چند قرینه‏یِ لفظ به وجود می‏آید. آن که به همه‏یِ قراین و خصوصیّات لفظ آشنا باشد، تنها به یک معنا ره می‏یابد و هرچه این آشنایی کمتر باشد، معانی محمول بر لفظ متعدّد می‏شود.
بنابراین قرائت‏های گوناگون در ناحیه‏یِ مراد می‏تواند وجود داشته باشد؛ امّا بی‏تردید نمی‏تواند همه‏یِ آن قرائت‏ها صحیح باشد.

2. در ناحیه‏یِ لوازم مراد

لوازم مراد، آن مفاهیمی‏اند که متکلّم آن‏ها را به طور مستقیم اراده نکرده است؛ ولی ملتزم به قبول آن‏هایند. این مفاهیم دو قسم‏اند: بیّن و غیر بیّن. مفاهیم بیّن آن‏هایی‏اند که به صرف تصوّر قابل تصدیق‏اند و در تصدیق آن‏ها حاجتی به استدلال نیست؛ ولی مفاهیم غیر بیّن آنهایی‏اند که تصدیق آن‏ها در گرو استدلال است.
در بُعد لوازم مراد با تدبّر و تعلّم، قرائت جدیدی به هم می‏رسد؛ امّا هرگز این لوازم نباید با اصل مراد تعارض و تضادّی داشته باشد؛ بنابراین نمی‏توان قرائت‏های متعارض و متضاد داشت.

3. در ناحیه‏یِ اشارات

چنان که آمد، اشارات، مفاهیمی‏است که بر اثر انضمام اطّلاعات بیرون از قرآن کریم به آن در ذهن تداعی می‏شود. تطبیق قرآن بر مفاهیم عرفانی، فلسفی و علمی از آن جمله‏است.
در این زمینه، قرائت‏های گوناگونی به هم می‏رسد؛ امّا باید به خاطر داشت که:
اوّلاً این مفاهیم از سنخ تداعی معانی‏اند؛ لذا نمی‏توان آن‏ها را به قرآن نسبت داد. این مفاهیم بر هیچ ضابطه‏یِ معقولی مبتنی نیست و به صرف ادنی مشابهتی میان آیات قرآن و امور مورد اشاره در ذهن حاصل می‏شود.
ثانیاً این مفاهیم صَرف نظر از صحّت و سُقمشان نمی‏تواند معنای مراد و لوازم آن را رد کند.
آن‏چه در این سرمقاله آمد، نظری است قابل نقد که از قرآن‏پژوهان محترم به نقد آن دعوت می‏شود و صحیفه‏یِ مبین از مقالات انتقادی ایشان کمال استقبال را به عمل می‏آورد.

پی‏نوشت‏ها ···

1 . رک: صحیفه‏یِ مبین، شماره‏یِ پیاپیِ 3

مقالات مشابه

خاورشناسان قرائت پژوه و آثار آنان

نام نشریهقرائت‌پژوهی

نام نویسندهحسن رضا هفتادر

انتخاب قرائات از دیدگاه امین الاسلام طبرسی

نام نشریهقرائت‌پژوهی

نام نویسندهکریم پارچه باف دولتی

گونه شناسی منابع علوم و فنون قرائات

نام نشریهمطالعات قرائت‌ قرآن

نام نویسندهمحمدعلی رضایی اصفهانی, محمد امینی تهرانی

کتابشناسی مراتب قرائات قرآن کریم

نام نشریهآینه پژوهش

نام نویسندهمحمد علی رضایی کرمانی نسب‌پور, فاطمه محرمی دوری

بررسی فقهی روایات تغنی در قرائت قرآن

نام نشریهپژوهش‌های قرآنی

نام نویسندهمحمدصادق یوسفی مقدم